Satellittens blikk på ekspedisjonen

Published 30.01 in category North Pole 2006

Dette satellittbildet viser noen av de ekstreme utfordringene som Børge og Mike har hatt på ekspedisjonen. Den røde sirkelen viser hvor de slo leir 30. januar. Nederst til venstre ser vi Kapp Arkticheski – det hvite området på tuppen er en isbre, men også de urolige havområdene utenfor den russiske halvøya vises hvite på dette bildet. Det isfylte havet piskes som en elv forbi denne halvøya. Nordmannen og sørafrikaneren visste at en av de største utfordringene kom de første fire–fem dagene, med overgangen fra Kappet til isen.

Bildet viser også de ekstremt vanskelige isforholdene som de har tilbakelagt den første halvannen uken. Mellom leiren og halvøyen er det en mosaikk av store og små isflak – for det meste meget små, med utallige råker mellom dem.

Pilen peker mot Nordpolen. Avstanden dit var 919 km da de slo leir ved posisjon N81˚46’02”, Ø102˚39’23”. Med all tydelighet ser vi hvor langt vinden og havstrømmene har ført dem mot øst. Dette satellittbildet, som ble spesialbestilt til ekspedisjonen fra Den kanadiske romfartsorganisasjonen, indikerer at de nå har fastere is og noe roligere isforhold å se frem til.

Vi takker Hans Ambühl for hans velvillige forklaring av satellittbildet. Han spiller en nøkkelrolle for ekspedisjonen når det gjelder tolkning av meteorologiske data og rådgivning om isforhold.

Foto: Canadian Space Agency

SatelittbildeLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*